tisdag 21 mars 2017

Sparskola: Bostaden

En idé som jag länge har haft på lut är att sammanfatta alla tankar, idéer och knep som vi Snålgrisar har tagit till för att kunna nå upp i den höga sparkvot som vi har idag och som jag förstått att många andra, främst personer utanför denna bloggosfären inte är i närheten av. Kan vi på något sätt bidra och hjälpa folk som vill dra ner på sin konsumtion, öka sina inkomster och på så sätt förbättra sin sparkvot så är målet med Sparskolan nått.



Jag tror att vi är ganska representativa för många barnfamiljer då vi bor i villa, vi har bil, vi unnar oss semesterresor, inte inga höginkomsttagare och så vidare, vilket kanske gör att väldigt många kan känna igen sig. i vår situation. Detta hade kanske inte hade varit fallet om jag var en ensam eremit som bor på en bergstopp utan att unna mig något alls och i princip hade levt av löv, luft och regnvatten.

SVT sände för ett (bra) tag sedan ett ganska fånigt program som kallades för Superspararna, och där fick jag noll och inga tips då det mesta kretsade kring i mitt tycke tramsiga förslag som att ta med vattenkokare och ett paket snabbnudlar till restaurangen istället för att beställa mat. Vilken normalt funtad person gör så egentligen?

Den första delen av Sparskolan är tänkt att handla om de olika utgifter man som hus- och bilägande familj kan tänkas drabbas av, och hur dessa kan hållas till ett minimum, vilket är ett måste för att kunna nå upp till de högre sparkvoterna. Jag delar upp våra utgifter enligt Lyxfällans modell, så kan vi se vad det går att spara in på utan att för den sakens skull gå miste om något viktigt. Vi börjar i denna del med bostaden:

Bostad

Vi bor i en villa som är byggd i början av år 2000 och den är 140 m2 stor och värms upp av ett vattenburet system med frånluftsvärmepump och vi håller en innetemperatur på ca 20 grader. Vi har snålspolande munstycken överallt med vatten från det kommunala nätet. Elen levereras av ett lokalt bolag och kommer främst från förbränning av sopor vilket får anses vara ganska miljövänligt. Vi ligger på en snittförbrukning av ca 10000 kWh om året för både värme och övrig elförbrukning. Belysningen i huset är av typen LED nästan överallt. Vi har givetvis en hemförsäkring och villahemförsäkring via LF som vi har 20% rabatt på då vi är Guldkunder. Sophämtningen är i kommunal regi och vi har valt högsta källsortering av sopor och de minsta sopkärl som man kan få. Vi har ett bottenlån på bostaden där vi amorterar 500 kr varje månad och räntan ligger i skrivande stund på 1,3%. Vi har fiber indraget i huset och har för närvarande hastigheten 100/100 Mbit/s.

Våra kostnader för bostaden är budgeterade till 4400 kr exklusive amortering, fördelat ungefär som:

Räntekostnad: 2075 kr
Bredband: 299 kr
El: 1278 kr
Vatten + sophämtning: 600 kr
Försäkring: 200 kr
Övrigt: 200 kr

Vad har vi då sparat på när det gäller bostaden? Det allra viktigaste och största besparing du som husägare kan göra är att förhandla om räntorna. Det är antagligen din i särklass största utgift och då ska också störst kraft läggas på att få ner räntorna. Allt annat är egentligen underordnat och är grädde på moset. Vi har genom att byta bank fått ner våra räntor ganska rejält. Förhandla med olika banker och välj den som ger flest fördelar, tänk på att alla avgifter spelar roll.

Vi försöker byta leverantörer av bredband och el ganska ofta för att kunna utnyttja diverse introduktionserbjudanden (6 månader för halva priset) och för att de olika leverantörernas priser förändras över tid. Den bredbandsleverantör som vi valde för 2 år sedan och som då var billigast är en av de dyrare nu, så det gäller att inte bli för bekväm utan se över utbudet gärna flera gånger per år. Då vi har en frånluftsvärmepump går det åt en hel del el på vintern till uppvärmning av huset då pumpen är mindre effektiv. Vi har även en braskamin i vardagsrummet, men den är dessvärre inte vattenmantlad och värmer i princip bara upp vardagsrummet. Man hade ju hoppats att mycket av värmen från kaminen hade gått in i värmepumpen som omvandlat den till varmvatten, men tyvärr verkar det inte fungera så. Jag testade en dag med -3 C ute att stänga av elpatronen och trots att jag eldade som en dåre sjönk stadigt temperaturen på det cirkulerande vattnet. Pumpen lyckades helt enkelt inte omvandla den varma luften till varmvatten fortare än den kalla luften utomhus kylde ner värmesystemet. Vad detta beror på har jag ingen aning om.

Andra saker som kan vara värda att se över är vattenmunstyckena till duschen. Vi hade innan ett duschmunstycke av äldre modell som fyllde en 10 liters-hink på ca 15 sekunder. Jag bytte till ett snålspolande munstycke som tar 30 sekunder på sig att fylla samma hink. Vad innebär då detta? Jo att du förbrukar hälften så mycket varmvatten men ändå kan duscha exakt lika länge (vilket Fru Snålgris älskar). Varmvatten är ju även för de flesta husägare en ganska stor utgiftspost, speciellt vintertid hos oss då elpatronen får gå in och värma vattnet. Vi har ett badkar som i princip aldrig används. Likaså har vi på tre ställen i huset elektrisk golvvärme, men då huset i övrigt är så välisolerat används denna sällan mer än om vi har en stor fest och det är snö och blask ute, då kan det vara bra att få hallen torr lite snabbt.

I övrigt lägger vi inte ner så mycket pengar på huset. Det är i ca 15 år gammalt och kommer inom några år att behöva målas om, men då vi har en buffertkassa för alla möjliga typer av utgifter har vi valt att inte ha en "reparationsfond" eller något liknande speciellt för bostaden. På sommaren tillkommer det lite kostnader för bevattning av trädgården, men då vi (Fru Snålgris) odlar mycket egna grönsaker (morötter, örter, chili, bönor etc) går vi antagligen på plus. Gräset klipps med en bensinklippare och det kostar några hundralappar i bensin varje år, men detta går in under Övrigt.

En sak jag har lärt mig är att om man tar hand om sina verktyg och redskap så håller de väldigt länge. De flesta av verktygen i vår verktygsbod är från salig farfars tid och duger alldeles utmärkt än idag. Jag har sett med fasa på flera hushåll i grannskapet där man låter verktyg och gräsklippare ligga ute hela vintern, och sen antagligen måste köpa nya för att de rostat eller fryst sönder. Kapitalförstöring på hög nivå och inget som anstår en Snålgris.

Som jag har nämnt innan har vi rabatt på våra försäkringar, och det är en fördel med att ha samlat bostadslån, pensionssparande och försäkringar hos ett och samma bolag. Här ska man vara lite om och kring sig och gärna minst en gång om året undersöka om det finns billigare alternativ. Det finns bra sajter som t.ex. Compricer där man kan jämföra olika typer av tjänster.

Som ni ser lägger vi merparten av utgifterna kring bostad på löpande kostnader. Vi köper helt enkelt inget krims-krams som kan tänkas hamna i bostadskategorin. Och huset är så pass nytt att de "stora" kostnaderna som att lägga om tak, byta värmepanna, totalrenovera kök/badrum helt enkelt inte är aktuella.

Har du några bra spartips gällande bostadsposten du vill dela med dig? Vad tycker du om denna första delen i Sparskolan? Något du saknar eller vill veta mera om? Alla förslag är välkomna!

2 kommentarer:

  1. Vilken bra ide med sparskola. Intressant att höra hur andra i samma situation gör och kanske lära sig något och ta till sig godbitarna i sin egen ekonomi. Räknar ni in telefon och tv-avgifter (om ni nu har tv) i bostadskostnaderna? Det gör vi, fast vi har precis sagt upp fasta telefonen och har inga tv-abonnemang. Vi tittar på tv via antennen (1:an, 2:an och 4:an) resterande kanaler kollar vi vid behov på via deras playtjänster, när vi nu ändå betalar för bredband. Så det som tillkommer är radio&tv-avgiften. Sen har vi sedan i höstas valt att ha larm på vårt hus (mycket villainbrott i grannskapet under förra året) och då tillkommer även det i våran driftsbudget. Annars håller jag med om spartipsen i att pruta på lånen, spara på el och vatten och jämföra priser samt att ta hand om sina saker så att de håller länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vi tittar bara på play-tv och har ingen traditionell tv utan en projektor och då slipper vi tv-licens. Larm har vi inget då vi inte har något att stjäla, samt att det finns saker här hemma som antagligen skulle få de flesta tjuvar att tänka efter både en och två gånger... nuff said. Telefon räknas in under Övrigt, som jag kommer till i en kommande sparskola. Vi skippade den fasta telefonen då vi bytte till fiber, kör endast mobilt.

      Radera